איך זה עובד – מערכת הסינון במוח
כבר ידוע שכאשר אנו מתמקדים בדבר מסוים בצורה מודעת, תת המודע שלנו מתחיל למשוך את תשומת ליבנו ולעורר את המודעות שלנו לאותו דבר שעליו חשבנו. פסיכולוגים ומדענים קוראים לתופעה הזו "תשומת לב סלקטיבית" ולמנגנון שמפעיל אותה במוח RAS, המערכת הרטיקולרית או Reticular Activation System.
מתוך 10 עד 40 ביליון פירטי אינפורמציה שתת המודע שלנו קולט מהסביבה בשניה אחת, רק 7 עד 15 ביטים של אינפורמציה מגיעים למוח המודע שלנו – בהתאם למה שאנו ממוקדים בו. המערכת הזו משמשת כמסננת או למעשה כ"שוער" שמחליט אלו פריטים יעלו למודעות שלנו. אפשר לראות כאן דוגמא לאיך מודעות סלקטיבית עובדת: מבחן המודעות של דניאל סימוונס (Daniel Simons)
לדוגמא: אם החלטתם לקנות מכונית מזדה כחולה, סביר להניח שתתחילו לראות במפתיע עוד ועוד מזדות כחולות על הכביש, או שתראו יותר מודעות מכירה למזדה כחולה, או שפתאום תבחינו שהשכן ממול קנה רכב חדש, נחשו איזה? נכון! מזדה כחולה…
זה די ברור, שהסיכוי שכול העולם ואישתו התעוררו בבוקר והחליטו לקנות מזדה כחולה, רק כדי להעתיק מכם, הוא קלוש… האמת היא, שבדיוק אותם פרטי אינפורמציה היו שם גם קודם, פשוט תשומת הלב הסלקטיבית שלכם לא נעצרה עליהם בעבר, פשוט כי הם לא עניינו אותה.
אבל עכשיו מתוך בליוני הנתונים שתת המודע שלכם קולט מהסביבה, הוא מבין שאתם מגלים עניין במכונית הזו, וכאשר הוא מסנן את אותם שבעה עד חמישה עשר פריטים שמגיעים למודעות שלכם, הוא דואג שיהיו בתוכם גם מזדות כחולות – פשוט כי חשבתם עליהן בצורה מפוקסת.
זהו תהליך טבעי – כך תת המודע שלנו מעבד מידע ומחליט מה להציג למודע